Kiropraktik

”Chiropractic is not designed to instantly make you feel better. It is designed to instantly make you heal better”

Kiropraktik har använts i många tusen år som behandling mot smärtor i rörelseapparaten. Själva behandlingsformen döptes till Kiropraktik i början av 1900-talet. Idag är Kiropraktor en skyddad yrkestitel och det är viktigt att man kollar upp att kiropraktorn man går till har en utbildning godkänd av socialstyrelsen och att denna är legitimerad.

En kiropraktor arbetar med leder, muskler, nerver och ligament. Utöver manuell behandling i form av justering, mobilisering, triggerpunktsbehandling och massage får man även råd om träning och stretch.

Kiropraktisk behandlingsfilosofi grundar sig på att en led som har inskränkt rörlighet påverkar nerver och muskler vilket leder till smärta och förändrat rörelsemönster. Genom att återställa normal rörlighet i lederna kan nerver och muskler återgå till normal funktion och smärtan försvinner…nu är det inte riktigt så enkelt och det är där träningen kommer in. En av anledningarna till att vi får ont igen trots behandling är att vi lärt in ett felaktigt rörelsemönster när vi hade ont, tyvärr går många av oss inte tillbaka till normalt rörelsemönster. Det är här träningen kommer in, vi måste helt enkelt lära in korrekt rörelsemönster igen för att hålla oss smärtfria. Träning är A och O för en lyckad rehabilitering.

Vanligaste orsakerna till att man får ont är:

  • repetativ belastning
  • statisk belastning
  • felträning
  • trauma
  • stress

 

Camilla Broström porträtt
Camilla Broström
Kiropraktik
Ledjustering/mobilisering.

Med justering/mobilisering av en led återställer man ledens normala rörlighet. En justering görs genom att kiropraktorn med sina händer ger en snabb impuls för att återställa normal rörlighet. En mobilisering utförs istället genom att man sakta “töjer” så leden återfår normal rörlighet. Med mobilisering utförs ingen snabb impuls. Mobilisering är bra när en person lider av osteoporos eller av annan anledning inte lämpar sig för justering.

kiropraktik2